Wonen in De Regenboog


In De Regenboog wonen ca. 45 volwassenen en ca. 25 kinderen van alle leeftijden. Alleenstaanden (soms met kind), stellen en gezinnen wonen er door elkaar heen. Wat deze mensen bindt is hun wens om samen met anderen te wonen, met behoud van hun zelfstandigheid.

 

Gemeenschappelijkheid
In De Regenboog leidt ieder een eigen leven en voert een eigen huishouden. De mate waarin je contact hebt met je medebewoners kan je zelf bepalen, afhankelijk van je eigen inzet. Je kan samen eten met je buren, op elkaars kinderen passen en elkaar ontmoeten in de tuin. Iedere cluster heeft zijn eigen karakter, gebaseerd op de bewonerssamenstelling en gezamenlijke woon- en leefafspraken. Je wordt het snelst bekend met de gemeenschap van bewoners door zitting te nemen in het bestuur (één afgevaardigde per cluster) of door deel te nemen aan een commissie.

 

Inzet en betrokkenheid
Als je in De Regenboog komt wonen, wordt er van je verwacht dat je je actief inzet voor de gemeenschap. Dat kan door bestuurslid of lid van een commissie te worden of door losse taken te vervullen. Wees je er dus van bewust dat er ook iets van je verwacht wordt als je hier komt wonen: de bereidheid om tijd vrij te maken voor de gemeenschap, ook al leid je een druk bestaan.


Hoe ziet het project eruit?


De Regenboog is opgericht in 1985. Het woonproject bestaat uit zes clusters van ieder 5 tot 7 woningen die gegroepeerd zijn rond een gezamenlijke clusterruimte. Iedere groep heeft letterlijk en figuurlijk een eigen kleur, vandaar de naam De Regenboog. Van 15 woningen grenst de tuin aan het water. In totaal gaat het om 40 zelfstandige wooneenheden met ieder 2 tot 5 kamers, waarvan 10 bovenwoningen.
De woningen zijn gebouwd rond een gemeenschappelijke groene ruimte met veel gras, bomen en struiken. Op meerdere plaatsen staan speeltoestellen. Elk cluster heeft een aantal gemeenschappelijke ruimtes en voorzieningen, zoals een grote gemeenschappelijke ruimte met keuken en toilet (de "clusterruimte"), een schuur met fietsenberging en een ruimte voor wasmachines.
Iedere bewoner heeft een eigen huisnummer en een huurcontract met de woningstichting Woonwaard Noord-Kennemerland.


Huurprijzen

 

De huurprijs is afhankelijk van het aantal punten dat aan iedere woning wordt toegekend. Woonwaard, de verhuurder, hanteert daarvoor een landelijk bekend systeem van criteria.

Verder betaal je zelf jouw eigen kosten voor gas, elektriciteit, water, kabel, gemeentebelastingen, verzekering etc.
Een groot aantal woningen beschikt over 4 zonnepanelen die maximaal 600 watt kunnen leveren. De kosten van deze panelen zijn verdisconteerd in de huurprijs van de betreffende woningen.
De huurprijs van alle woningen valt beneden de huurtoeslaggrens.

Of je in aanmerking komt voor huurtoeslag is afhankelijk van je inkomen.